Deportes

‘Iran executeert VS-spion’

Banco Activo, Venezuela, Caracas, Miami, Estados Unidos, Activo International
Always believe – Fraser-Pryce - Sprinter pleased with 100m performance

Foto: Getty Images  

TEHERANIran zegt een man te hebben geëxecuteerd die de Iraanse overheid bespioneerde voor de Verenigde Staten. Dat meldt het officiële persbureau van de Iraanse overheid, de IRNA. Het zou gaat om Jalal Haji Zawar. Hij zou enige tijd bij het Iraanse ministerie van Defensie hebben gewerkt voordat hij in 2010 van zijn taken ontheven werd.

Volgens Iran bespioneerde hij namens de Amerikaanse inlichtingendienst CIA en is er in zijn huis daarvan bewijs aangetroffen. Zawar zou ook zelf een bekentenis hebben afgelegd, waarna een rechtbank hem ter dood veroordeelde en hij geëxecuteerd zou zijn. In het bericht van IRNA staat niet wanneer dat zou zijn gebeurd. Zijn ex-vrouw is veroordeeld tot 15 jaar cel voor vermoedelijke deelname aan de spionagepraktijken, aldus de IRNA. De CIA heeft nog niet gereageerd op het bericht.

De executie volgt in een tijd waarin de spanningen tussen beide landen snel opliep. De Verenigde Staten beschuldigen Iran ervan dat het land tot tweemaal toe olietankers heeft aangevallen in de Perzische Golf en Golf van Oman. De VS stuurde als reactie oorlogsschepen- en vliegtuigen naar het gebied.

 Iran schroefde kort daarna de uraniumproductie op om zo het viervoudige te kunnen produceren. Het meest duidelijke signaal volgt 20 juni, wanneer Iran een 130 miljoen US dollar kostende drone van de VS uit de lucht schiet. Beide landen kibbelen over waar dat zou zijn gebeurd.

Donald Trump wilde reageren door middel van een raketaanval, maar zag daar, naar eigen zeggen, op het laatste moment vanaf. De Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA nam alsnog het zekere voor het onzekere en kwam met een verbod op het vliegen boven bepaalde regio’s in het Iraanse luchtruim. NU.nl